2 jan 2021: KASTEEL DOORNENBURG. Het is een mistige zaterdagmiddag als ik van de Betuwe naar de Achterhoek rij. Ik stop even bij het gerestaureerde kasteel Doornenburg, bestaande uit en kasteel uit de 13e eeuw en een voorburcht met kapel, woonvertrekken en een boerderij. In Wo II leed het geheel veel schade door een Brits bombardement. Na de oorlog is het geheel weer opgebouwd.  
2 jan 2021: PANNERDENS KANAAL. Ik stop in de bocht van de weg bij een bord waarop het verhaal van de Burgeu is te lezen. Op de plek waar nu de rivier stroomt lag vroeger een levendig buurtschap,  voor een belangrijk deel verwoest in WO II. Overigens, het Pannerdens kanaal is een verkorting van de rivier de Rijn die vroeger in allerlei bochten aan de noordkant van het kanaal liep, nu het gebied van de mooie Rijnstrangen. De grijze tinten geven het landschap wat desolaats. 
 De Burgeau
De Burgeau
Het afgekorte Pannerdens kanaal
Het afgekorte Pannerdens kanaal
Het veer van Pannerden
Het veer van Pannerden
2 jan 2021: DE TORENMOLEN VAN ZEDDAM. Ik vervolg mijn weg over het in grijze dampen gehulde Montferland (een oude stuwwalberg). Ik ben aangeland in de Liemers. Ik stop even bij de oudste nog werkende molen van Nederland, de Zeddamse molen die je vanuit het hoge gedeelte van Het Montferland fraai ziet liggen, één van de oudste torenmolens uit Europa. In 1451 wordt de molen al genoemd. De graven van den Bergh (kasteel s' Heerenbergh) waren de eerste eigenaren. De molen is destijds verkocht maar in 1829 teruggekocht door de textielbaron van Heek die eigenaar werd van het kasteel en wordt ook tegenwoordig nog vanuit het kasteel beheerd. Mistige foto's. Op een zonnige zomerdag ziet de molen er heel anders uit. 
Back to Top